«Агроөнеркәсіптік мамандықтар» бөлімшесі
«Індеттану микробиологиясымен және вирусология» пәні
Сабақтың типі: құрамдас
Сабақтың түрі: зертханалық
Пән аралық байланыс: Ветеринария негіздері, жануарлар анатомиясы және физиология, ветеринариялық — санитариялық сараптау, фармокология шипашақтығымен, індеттану микробиологиясымен және вирусология.
Сабақтың мақсаты: әртүрлі індеттік аурулардың қоздырғыштарын, бактерияларын анықтау, өнімнің балғындылығын анықтауды үйрету.
А) Білім беру: індеттік ауруларды анықтау, өнімнің сапасын тексеруді үйрену
Б) тәрбиелеу: өз бетімен жұмыс жасауды қалыптастыру, тұлғаның адамгершілік қасиеттерін дамыту, әртүрлі жағдайларды білімде қолдану
В) ой – өрісін дамыту: бағалай білуді қалыптастыру, бірдей фактілердің ішінен маңыздысын ерекшелеп алу, өз ойы мен көзқарасында тұруды қалыптастыру.
Сабақтың әдістері: сөздік, көрнекілік, бинарлы әдіс, сұрақ – жауап.
Сабақтың өткізілу барысы:
- Ұйымдастыру кезеңі:
А) Оқытушының оқушылармен сәлемдесуі
Б) Оқушылардың сабаққа қатысуын тексеру
В) Зертхананың тазалығына, сабаққа дайындығына назар аудару
- Сабақтың тақырыбын, мақсаты мен міндетін түсіндіру, кіріспе инструктаж өткізу.
- Оқушыларға тапсырмаларды кезекші арқылы тарату.
- Оқушыларға берілетін тапсырмалар:
- Ет жұғындысын грамм әдісімен бояу
- Балықтың балғындылығын грамм әдісімен анықтау
- Нәтижесін кестеге түсіру
Зертханалық жұмыстар орындалмас бұрын оқушылар мына қойылатын талаптарды білуі керек:
- Зертханалық жұмыстарды ақ халат киіп атқаруды;
- Орындалатын жұмыстың мақсатын, орындалу тәртібін;
- Зертханалық сабаққа ыңғайлы құрал – жабдықтарды іріктеуді;
- Жұмыс кезінде барлық сақтық ережелерін орындауды;
- Зертханалық жабдықтармен жұмыс жасауды;
- Зертханалық жұмыстарға қажетті реактивтер мен шикізаттарды тиімді пайдалануды;
- Әрбір жұмысты тиянақты ыждағатпен ақырына дейін орындауды;
- Сабақ соңынан пайдаланылған құрал – жабдықтармен зертханалық ыдыстарды жуып – шайып жинауды білуі керек.
Зертханалық жұмыс кезінде қауіпсіздік ережелері сақталуы тиіс:
- Орындайтын зертханалық жұмыстардың орындалу тәсілдерін картадан көріп, танысып алу
- Тәжірибеге қажетті ыдыстарды және реактивтерді іріктеп алып, жұмыс столының үстінде артық заттардың болмауына көңіл бөлу
- Аса қауіпті канцентратты ерітінділермен жұмыс жасағанда өте сақ болу
- Күйдіргі қышқылдармен жұмыс істегенде және оны пайдаланғаннан кейін арнаулы ыдысқа құю, ереже бойынша
- Сілті ерітінділерін пайдаланғанда мөлшерден артық алынғанын өз ыдысын құймай, басқа ыдысқа құю
- Ерітінділердің бір – біріне араласып кетуіне жол бермеу
- Қауіпті ерітінділерді ауыздарын тығындары мен мұқият жауып өз орнына қою
- Жұмыс соңынан пайдаланылған приборлармен колбаларды, басқа да құрал — жабдықтарды ережеге сай сода ерітіндісімен жуып, содан соң таза сумен шайып алу
- Зертханалық сабақ аяқталғаннан кейін жұмыс орындарын жинап, тазалап, орындарына қойып болған соң халаттарын шешу.
Тапсырма №1. Ет жұғындысын грамм әдісімен бояу
- Жұғындыны спиртвкамен кептіреміз
- Генцианфиолет сіңген сүзгі қағазын жұғындының үстіне 1 – 2 минут қоямыз. Сосын алып тастаймыз.
- Жұғындының үстіне люголь ерітіндісін құямыз, жұғынды қараяды. 1 – 2 минуттан кейін жуады.
- Сосын 960 этил спиртін құйып, 30 секунд ұстап қайтадан дистелденген сумен жуады.
- Үстіне фуксин құяды. 1 – 2 минуттан кейін жуады.
- Кептіреді, сосын микроскоппен қарайды.
Грамм + көк таяқша
Грамм – қызғылт таяқша
Сібір жарасын, пастереллез, сальмонеллез ауруларын да грамм әдісімен тексереді. Сібір жарасы моншақ тәрізді болып жатады
Тапсырма № 2. Балықтың балғындылығын грамм әдісімен анықтау
- Шыны аяқшамен 2 жұғынды аламыз:
- Тері асты етінің беткі жағынан алады
3. Тереңіректен омыртқаға жақын жердегі еттен алады.
4. Балықтан жұғынды алып, оны от жалынында ұстап кептіреді.
5. Генцианвиолет ерітіндісімен жұғындының үстіне 1 тамшы тамызып, 1-2 минут қояды. Жұғынды үстін дистильді сумен шаяды.
6. Люголь ерітіндісін құйып, оны тағы1-2 минуттан кейін жуады.
7. Жұғынды үстіне 96 этил спиртін құйып, 30 секунд ұстап қайтадан дистильденген сумен шаяды.
8. Үстіне фуксин құйып, 1-2 минуттан кейін жуады.
9. Жұғындыны кептіреді, одан кейін микроскоппен қарайды.Егер балық балғын болса дұрыс бояу алмайды.
Тапсырма № 3. Нәтижесін кестеге толтыру
Өнім түрі | Нәтижесі | ||
Люголь ерітіндісін құйғаннан кейінгі өзгері | Фуксин ерітіндісін құйғаннан кейінгі өзгеріс | Микроскоппен қарағандағы өзгеріс | |
Ет сынама | |||
Балық сынама |
- Оқушылардың өзіндік жұмысын қадағалау, бағдар беру.
- Оқушылардың жұмыс орнын кезекшінің жинап өткізуі
- Оқушылардың жұмысын тексеріп, бағалау.
- Үйге тапсырма.
Райсова Ақнұр Қайратқызы
«Ветеринариялық пәндері» циклінің
оқытушысы, техника ғылымдарының магистрі
И.Әбдікәрімов атындағы Қызылорда аграрлық техникалық жоғары колледжі